UniquaShop

 

 

 

Ještě více toho naleznete přímo v našem Turistickém informačním centru Hukvaldy.

csskendeplrufrzh-TWvi

Výstava: ODLESKY STARÝCH MISTRŮ - Josef Gazda

Hukvaldy
ic_large_w900h600q100_02web Výstava: ODLESKY STARÝCH MISTRŮ - Josef Gazda

Přijměte pozvání na výstavu kopií známých pláten od gotiky po současnost.

Autor výstavy, pan Josef Gazda, se narodil 24. 6. 1954 ve Zlíně. V nedaleké obci Tečovice prožil své dětství a mládí. Vyučil se v oboru pánský krejčí. Po skončení dvouleté vojenské základní služby dokončil středoškolské vzdělání a v r. 1982 začal studovat na Cyrilometodějské teologické fakultě při Karlově univerzitě s cílem stát se knězem. Po jejím absolvování a vysvěcení na kněze v roce 1987 začal působit v pastoraci v Hlučíně a okolních farnostech. Roku 1990 nastoupil jako duchovní správce ve farnosti Ostrava-Poruba. Tam působí do současnosti.

Od doby dospívání jej přitahovaly obrazy starých mistrů v kostelích a v galeriích, brzy pak začaly první pokusy o jejich kopírování. Fascinovala jej dokonalá technika, především krása barev a nadčasové poselství, které vyzařují. Obrazy starých mistrů byly a jsou doposud jeho jedinými učiteli.
Tak trochu v rámci relaxace při práci duchovního správce si plní sen a kopíruje obrazy hlavně starých mistrů, které má rád a které nosí v hlavě a v srdci. Maluje jako amatér pro radost s nadějí, že tím někomu také radost udělá a třeba i pomůže objevit svět krásy děl starých mistrů. Neboť ze své zkušenosti ví, jak hluboce pravdivá je definice smyslu umění, kterou vyslovil moderní malíř G. Rouault, že totiž posláním umění je těšit lidskou duši.
Objevování krásy podle jeho přesvědčení hluboce souvisí s jeho prací duchovního, který má pomáhat lidem na cestě k Bohu. Neboť Bůh má podle učení moudrých myslitelů tři základní atributy: Pravdu, Dobro a Krásu. A krása je záření pravdy. I ona nás tedy vede bezpečnou cestou.

 

Informace:

Datum: 22. leden 2022 - 28. únor 2022
Místo konání:
Rodný dům Leoše Janáčka a budova TIC Hukvaldy
Telefon: +420 775 886 844
Stránky: www.ic-hukvaldy.cz
Akci pořádá URL www.ic-hukvaldy.cz
Název pořadatele TIC Hukvaldy
Typ akce Výstava

Všechny termíny:

  • Od 22. leden 2022 do 28. únor 2022

Mapa: